Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Het bezoekerscentrum
Bezoekersgebouw
Het bezoekersgebouw is bedoeld als centrum waar generaties samenkomen. Oorlogsgetroffenen, hun kinderen, kleinkinderen, geÔnteresseerden en vele anderen kunnen elkaar hier ontmoeten, opdat de geschiedenis van deze plek wordt doorgegeven. Het gebouw werd op 19 april 2004 officieel in gebruik genomen.
Ontstaan
Op het moment dat duidelijk werd dat het bezoekerscentrum voor de gedenkplaats Kamp Amersfoort ontwikkeld kon gaan worden, was de keuze van de locatie een eerste punt. Van begin af aan stond vast dat het gebouw op de locatie van het voormalige kamp moest komen.
Met dit uitgangspunt in gedachten vond een eerste oriŽntatie plaats. Al snel won de gedachte dat een - in uiterlijk - "hard" gebouw in het geheel van de omgeving niet zou passen. Al zoekend naar een oplossing werden verschillende opties in model gebracht. Iedere maquette met een voorstel had voor- en nadelen. Uiteindelijk werden van vier verschillende suggesties de sterke punten samengevat, om aan de hand daarvan een nieuwe ontwerp te ontwikkelen.
Lees meer over de architectuur en symboliek van het bezoekerscentrum.
Realisatie

Op 11 juni 2003 werd door de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. C. Ross-Van Dorp, de beschikking vastgesteld waarin aan de stichting de financiŽle middelen werden toegekend om zo spoedig mogelijk met de bouw van het bezoekerscentrum te beginnen.

Met de stichting werd overeengekomen, dat een eigen bijdrage van Ä 100.000 zou worden ingebracht.
 
Nadat in juni 2003 de Staatssecretaris van VWS de gevraagde subsidie had verleend, werd met INBO-architecten te Woudenberg en bouwbedrijf Van Hoogevest O & R te Amersfoort overlegd hoe zo snel mogelijk met de bouw van het bezoekerscentrum van de stichting kon worden begonnen.

Nog in de maand juli konden alle contractuele zaken worden afgerond en kon een begin met de uitvoering worden gemaakt. Dat betrof in eerste instantie minder opvallende voorbereidende zaken zoals het afzetten en schonen van de bouwlocatie. De vakantieweken zorgden voor enige stilstand, maar begin augustus ging het werk merkbaar van start.
 
Begin april 2004 werden de werkzaamheden aan het gebouw afgerond. Op 19 april 2004 werd het bezoekerscentrum officieel geopend door Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mw. C. Ross-Van Dorp.
 
 Lees hier de krantenartikelen over de realisatie van het bezoekerscentrum.
 
Wilt u weten wat u kunt zien in het bezoekerscentrum? Kijk dan hier.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions