Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Nieuws

Rondleidingen in de periode juni t/m oktober 2012
Publicatiedatum: 17-05-2012
In de maanden juni, juli, augustus, september en oktober worden iedere twee weken gratis rondleidingen bij Kamp Amersfoort aangeboden. De wandelingen starten op zondagen om 14:00 uur en duren ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis; een donatie is van harte welkom.

De rondleidingen vinden plaats op:
3 juni en 17 juni
1 juli, 15 juli en 29 juli
12 augustus en 26 augustus
9 september en 23 september
7 oktober en 21 oktober.

Meer informatie treft u hier

Literaire avond Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 11-05-2012
Op 23 mei organiseert Bibliotheken Eemland, in samenwerking met Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een literaire avond in Kamp Amersfoort. Schrijfster Josha Zwaan zal die avond een lezing houden over haar boek Parnassia. De avond start om 19.30 uur en wordt gehouden in de ontvangstzaal van Kamp Amersfoort. Toegang is gratis.

Het boek Parnassia gaat over de Joodse Rivka, die in 1942 onderduikt bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en ze blijft in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Aanmelden kan via www.debeep.nl.

Tentoonstelling Historische verhalen
Publicatiedatum: 11-05-2012
Historische verhalen
Op maandag 7 mei vond de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling Historische verhalen Soest. De klas die het winnende gedicht had geschreven kreeg een prijs uitgereikt. Op de tentoonstelling waren gedichten en banners over vrijheid te zien.

Tijdens het project Historische verhalen maakten leerlingen van tien basisscholen uit Soest en Soesterberg kennis met cultuur in hun eigen omgeving. Zij lazen het boek Oorlog zonder vader en ontmoetten daarna de schrijfster Martine Letterie. Daarna kregen zij een rondleiding op Kamp Amersfoort, langs de plekken die in het boek worden beschreven. Als afsluiting maakten de leerlingen een gedicht over vrijheid en schreven zij in de klas twee uitspraken over vrijheid op speciale gekleurde banners.
Historische verhalen
De klas die het mooiste gedicht schreef werd uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling op 7 mei. Op die dag waren ook de samenwerkingpartners van het project aanwezig: Kunst Centraal, Martine Letterie (schrijfster historische kinderboeken) en RegioCultuurCentrum Idea Soest. Daarnaast was wethouder Rosan Coppes uitgenodigd om de tentoonstelling te openen.

Het winnende gedicht werd geschreven door Jip Swildens uit groep 7 van CBS De Postiljon uit Soesterberg. De jury vond dat Jip in haar gedicht heel mooi beschreef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De winnende groep kreeg de serie ‘Levende geschiedenis' cadeau, boeken die allemaal te maken hebben met een herinneringscentrum of museum.Prijsvraag Stichting Samenwerkend Verzet
Publicatiedatum: 17-02-2012
Voor de derde keer doen we dit jaar mee aan de prijsvraag van de Stichting Samenwerkend Verzet.
Scholieren uit het basis- en het voortgezet onderwijs kunnen meedoen.

Hoe doe je mee?
Je bent (met je school) in Nationaal Monument Kamp Vught of Prijswinnaars 2011
Nationaal Monument Kamp Amersfoort geweest.

Wat heb je gezien?

Wat maakte het meeste indruk op je?
Wat zal je nooit vergeten?
Welk verhaal weet je nog?
Wat had je niet verwacht?
Wat betekent het kamp voor jou?
Hoe denk je nu over oorlog?

Van links naar rechts: Megan Hanegraaf, Midi Kievits, Kris Hulsen,
Charlotte van Elburg , Irene van Santen, Marinde Saly, Demey Evers

Zeg het in woorden. Laat het zien in beelden.
Maak een verhaal, een PowerPoint, een filmpje, een animatie, een weblog over je bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught of Amersfoort. Maak er wat moois van! Niet te kort en niet te lang. Een filmpje mag tussen 1 minuut en 10 minuten duren.

Stuur vóór 20 mei 2012 jouw inzending in via de website van Nationaal Monument Kamp Vught (Educatie/Prijsvragen).

Wat kun je winnen?
Je kunt € 100 voor jezelf winnen en € 100 voor een goed doel dat je zelf uitkiest.

Meer weten?
Lees de flyer of bekijk de website met de winnaars en het juryrapport van 2011.

Samenstelling Bestuur van NMKA
Publicatiedatum: 15-12-2011
In NIEUWS nummer 34 heeft u kunnen lezen dat het bestuur van de Stichting zou worden gewijzigd. De Statuten zijn inmiddels de notaris gepasseerd en met de toetreding van de heer A.P.P.M.(Ad) van Baal (64) is het bestuur nu compleet.
De heer van Baal is sinds 2007 voorzitter van het College van Bestuur van de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Daarvoor vervulde hij diverse topfuncties bij defensie, als laatste was hij Inspecteur-generaal der krijgsmacht en Inspecteur der Veteranen.
 
De samenstelling van het bestuur van de Stichting NMKA is als volgt:
Ir. M.(Martin) van Hoogevest, voorzitter
Ir.T.E.J.(Theo) Joosten, secretaris
Mr.J.W.M.(Jos) Pothof, penningmeester
Drs. A.M.M. (Alice) van Diepen
Hoofdcommissaris A.P.P.M. (Ad) van Baal

NIEUWS 35Informatiebulletin 35 "NIEUWS"
Publicatiedatum: 15-12-2011
 
NIEUWS verschijnt drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting. Nummer 35 is op 15 december 2011 verschenen. De volgende editie - nummer 36 - verschijnt in 2012.
 
Eerder verschenen edities vindt u op deze pagina.

 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions